Welkom bij

Wereldwinkel Gilze en Rijen

Opbrengst spaarpotje Wereldwinkel overhandigd

Al jarenlang staat er op de toonbank van de Wereldwinkel een spaarpotje waar klanten vaak wat kleingeld in stoppen. Ieder jaar wordt een nieuw doel voor dit potje gezocht. De belangrijkste voorwaarde is dat het een project in een derdewereldland betreft. Bij voorkeur zoeken we naar een project waar inwoners van de gemeente Gilze en Rijen bij betrokken zijn.
Samalani-school
In 2016 was dat de Rijense Lian Oprins. Zij is betrokken bij een project van de Stichting Doinggood. In 2016 heeft Lian een maand lang  vrijwilligerswerk gedaan bij de Samalani-school in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. Een school met drie klaslokaaltjes. In de jongste klas zitten zo’n 80 tot 100 kinderen in de leeftijd van 2 à 3 jaar. Samen met de juf zingen ze liedjes, roepen al het A, B, C en krijgen wat Engelse les. In de twee andere klassen zitten de kinderen van 4 tot circa 8 jaar. Hier wordt al wat meer lesgegeven in rekenen, Engels en Chichewa.
Geen schoolboeken
De lessen bestaan uit dingen op het bord schrijven, de kinderen het laten opzeggen, laten herhalen en het dan in hun schriftjes laten opschrijven en nakijken. Er zijn geen schoolboeken. Alleen de leraren hebben een paar boeken waaruit ze werken. De leerkrachten werken er vrijwillig.
Bordje pap
De school kan natuurlijk altijd extra materialen gebruiken. Door de aanhoudende droogte, is er nu echter vooral behoefte aan een dagelijks bordje porridge (havermoutpap) voor de kinderen.
De bijdrage die Lian ontvangen heeft van de Wereldwinkel zal daarom door de Stichting Doinggood besteed worden aan eten voor de kinderen. Met het bedrag dat overhandigd is (€ 200,00) zijn de kinderen van de Samalani school twee maanden verzekerd van één maaltijd per dag.