Welkom bij

Wereldwinkel Gilze en Rijen

Scrap metalen vogels

Vogels in alle soorten en maten. Stuk voor stuk vervaardigd van ‘scrap metal’, ofwel in stukken gezaagde delen van oude auto’s en oliedrums die zodoende worden hergebruikt voor artistieke objecten voor binnen en buiten.

                                              

Over de objecten

De kunstobjecten van ‘scrap metal’ vinden hun oorsprong in de Township Art: van afval producten en objecten maken waardoor de makers op eenvoudige wijze een boterham kunnen verdienen. Ondertussen is de Township Art uitgegroeid tot een levendige handel in objecten van ‘scrap metal’. De objecten zijn opgebouwd uit diverse onderdelen. Zo worden de verschillende onderdelen van een vogel eerst uit het metaal gezaagd en vervolgens met een lasapparaat samen gevoegd. Tot slot wordt het object eventueel afgewerkt met vernis voor de glanzende ‘touch’.

De producent van de kunstige objecten die te verkrijgen zijn bij importeur Gone Arty, heet Victor Mhembere. Victor woont met zijn vrouw en vier kinderen in Dzivarasekwa, Harare, Zimbabwe. Van het inkomen dat Victor verdient met de objecten, kan hij zijn gezin én zijn familie in de rurale gebieden onderhouden. Gemiddeld profiteren 11 mensen van één betaald inkomen. De producten worden gemaakt in de werkplaats, waar nog twee andere mannen werken. Ook zij kunnen dankzij de opbrengst voorzien in hun eigen levensonderhoud en ook zijn zij in staat een woning en scholing voor hun kinderen te betalen. In Zimbabwe is de werkloosheid enorm. De inkomsten die worden verdiend met ‘scrap metal’ kunst maken het verschil waardoor de producenten een menswaardig bestaan kunnen opbouwen.

Voor binnen en buiten

Het bijzondere aan de ‘scrap metal’ producten is dat ze ook heel goed buiten kunnen staan. Toch vinden sommige consumenten het roestige imago niet altijd mooi. Wie het product glanzend wil houden, moet het jaarlijks bewerken. Dit betekent dat het eerst goed moet drogen en zand en stof moet worden verwijderd met een zachte borstel om het vervolgens te vernissen. Daarna moet het vernis goed drogen en is het object weer voor een jaar in optimale conditie.