Welkom bij

Wereldwinkel Gilze en Rijen

Spaarpotje Wereldwinkel in 2016 voor Stichting Doingood

De Rijense Lian Oprins vertrekt 29 februari voor een maand naar Lilongwe in Malawi om vrijwilligerswerk te doen voor een van de projecten waar deze stichting zich voor inzet in Afrika.

Samalani-school
Stichting Doingood besteedt de opbrengst van het spaarpotje aan de Samalani -school in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. De school heeft op dit moment drie klaslokaaltjes. In de jongste klas zitten zo’n 80 tot 100 kinderen in de leeftijd van 2 à 3 jaar. Samen met de juf zingen ze liedjes, roepen al het A, B, C en krijgen wat Engelse les. In de twee andere klassen zitten de kinderen van 4 tot circa 8 jaar. Hier wordt al wat meer lesgegeven in rekenen, Engels en Chichewa.

Geen schoolboeken
De lessen bestaan uit dingen op het bord schrijven, de kinderen het laten opzeggen, laten herhalen en het dan in hun schriftjes laten opschrijven en nakijken. Er zijn geen schoolboeken. Alleen de leraren hebben een paar boeken waaruit ze werken. De leerkrachten werken er vrijwillig.

Bordje pap
De school kan extra lokalen gebruiken, schoolbankjes, lesmateriaal, toiletten en een nieuwe verfbeurt. Door de aanhoudende droogte, is er echter het meest dringend behoefte aan een dagelijks bordje porridge (havermoutpap) voor de kinderen. Door de ondersteuning door de Stichting Doingood krijgen de kinderen in ieder geval één maaltijd per dag via de school.

Inwoners Gilze en Rijen
Al jarenlang staat er op de toonbank van de Wereldwinkel een spaarpotje waar klanten vaak het teruggekregen kleingeld in stoppen. Ieder jaar wordt een nieuw doel voor dit potje gezocht. De belangrijkste voorwaarde is dat het een project in een derdewereldland betreft. Bij voorkeur zoeken we naar een project waar  inwoners van de gemeente Gilze en Rijen bij betrokken zijn. Voeig jaar lukte dat helaas niet en hebben we gespaard voor een kippenproject van Stichting Jalihal

Perspectief bieden
Deze stichting  heeft als doel: het bieden van perspectief aan een grote groep vrouwen in Jalihal, één van de vele kleine dorpen op het onmetelijke platteland van India. De stichting is ontstaan binnen De Evenaar, een bedrijf voor eerlijke handel dat actief was binnen het wereldwinkelcircuit.