Palo Santo - heilig hout

Palo is Spaans en betekent Hout. Santo betekent Heilig. Vandaar de naam Heilig Hout. 

Palo Santo is een magische boom die groeit aan de kust van Zuid-Amerika. Heilig hout wordt gewonnen door het sprokkelen van afgevallen takken, en dode bomen. Pas na het afsterven, en na nog eens 4 tot 10 jaar rijping krijgt het hout zijn karakteristieke werking en geur. Het hout heeft een heerlijke geur als het wordt aangestoken. De rijke geur helpt je om negatieve energie te verwijderen. 

File 11687De wereld van Rocio

Rocio is 10 jaar geleden begonnen met zijn familiebedrijf en heeft inmiddels nauw contact met de lokale bevolking en scholen. Zijn doel is in eerste instantie om de jeugd de liefde voor de natuur bij te brengen. Daarnaast richten jongeren in Ecuador zich steeds meer op de Noord-Amerikaanse cultuur en verliezen daardoor de connectie en mogelijkheden van hun eigen land uit het oog. Rocio geeft uitleg over de Palo Santo en de vele, ook commerciële, mogelijkheden. Hierdoor stimuleert hij kansarme jongeren om in eigen land een toekomst op te bouwen.

Palo Santo hout verzamelen 

Het hout wordt in het bos verzameld. Er wordt alleen sprokkelhout gebruikt, dus er worden geen bomen gekapt. De mannen kunnen aan de ringen en de structuur zien hoe lang het sprokkelhout er al ligt. Dit moet minimaal 5 jaar zijn voor de juiste geur van het hout. Het hout wordt vervolgens met kleine vrachtwagens naar de producent gStomen, drogen en sorteren

Stomen, drogen en sorteren

Nadat de Palo Santo in kleine stokjes is gemaakt, gaan deze in een stoomketel. Dit is om bacteriën en insecten weg te halen. Vervolgens worden de stokjes een dag gedroogd op platen / in rekken. Tenslotte worden ze gesorteerd en ingepakt in dozen voor export en de lokale markt. De etherische olie wordt gemaakt in destilleerketels en de wierook cones worden met de hand gerold.

 

Herbebossing project

De producent is vier jaar geleden gestart met een project voor herbebossing. Voor elke 10 kilo verkocht hout plant hij een nieuwe boom. Nadat ze enige jaren bij hem in de kas hebben gegroeid, geeft hij de bomen of weg aan de lokale bevolking of hij poot ze in de bergen in een bosgebied dat zijn eigendom is. Dit project is opgezet samen met ondernemers uit de omgeving en de lokale overheid. Via dit project wordt ook de botanische kennis over deze bijzondere boomsoort verder ontwikkeld.

 

 

Hoe gebruik je Palo Santo?

  • Gebruik een schelp of vuurvaste schaal om de Palo Santo in te leggen.
  • Steek het hout aan en laat het even branden. 
  • Blaas vervolgens zodat het hout gaat gloeien (zoals op een kooltje)
  • De geur verspreidt zich nu door de ruimte. In het begin ruikt Palo Santo naar zacht verbrand hout. Het aroma (etherische olie) uit het hout komt pas vrij als je het even laat gloeien en rusten. 
  • Het hout gaat meestal vanzelf weer uit, daardoor doe je er lang meer 

Palo Santo is verkrijgbaar als geurstokjes, spray, etherische olie, wierook en in de originele houtvorm.

 

           

 

 

 

 

 

 
 
File 11688