8-15 mei FAIRTRADE WEEK THEMA: KOOP EEN BETERE WERELD

Van 8-15 mei vindt de jaarlijkse Week van de Eerlijke Handel plaats. Bij de wereldwinkels staat deze week in het teken van ‘Koop een Betere Wereld’. Covid-19 maakt de urgentie van steun van producenten in derdewereldlanden groter dan ooit. Elke Nederlander kan daar een bijdrage aan leveren. En vaak eenvoudiger dan gedacht. ‘Koop een Betere Wereld’ steunt producenten in Afrika, Zuid-Amerika en Azië op twee manieren: eerlijk kopen en eerlijk geven.

Eerlijk kopen: ‘Koop een Betere Wereld’ wil consumenten stimuleren tot bewust consumeren, tot ‘wereldwinkelen’, herkenbaar aan een icoon van een winkelwagentje gevuld met een hart. Wereldwinkelen betekent dat klanten producten kopen die goed zijn voor mens, milieu en samenleving. Je draagt bij aan een betere wereld: met minder armoede, honger en een meer rechtvaardige consumptie en productie. Dit past bij de SDG’s, de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN, die mondiaal het kompas zijn waarop landen samen koersen naar een betere toekomst. Als je ‘wereldwinkelt’ stel je vragen als: is dit product in eerlijke omstandigheden gemaakt, krijgt de producent er een eerlijke prijs voor, is het fair verhandeld en duurzaam geproduceerd? Door te ‘wereldwinkelen’ toon je je loyaliteit met - en een warm hart voor je medemens in arme landen.

Eerlijk geven: Wereldwinkels promoten crowdfunding platform PlusPlus. Dit verstrekt leningen aan mkb producenten in landbouw en voedselproductie, wat zorgt voor meer werk, minder armoede en extra voedselproductie. Bijvoorbeeld aan Kate Manitey uit Ghana. Met de lening helpt zij cacaoboeren in haar streek met gereedschap, apparatuur en kunstmest, zodat hun stukje land een grotere en betere productie oplevert.

Ook de Wereldwinkel in Rijen geeft in de Fairtrade Week aandacht aan ‘Koop een Betere Wereld’. Flyers met meer informatie over Eerlijk kopen en over PlusPlus zijn bij ons verkrijgbaar.
Onze klanten ontvangen tijdens de Fairtrade Week een kleine attentie.