Wereldwinkel in Rijen helpt inwoners om thuis minder plastic te gebruiken.

Vanaf 2021 gelden er in Nederland nieuwe regels voor wegwerpplastic. Niet zo gek, want plastic vormt nog steeds een groot milieuprobleem. We gebruiken allemaal ongemerkt nog veel plastic, dat terugkomt in de zee en in onze voedselketen. Gelukkig zijn er ook alternatieven. Wereldwinkel Gilze en Rijen helpt inwoners nu met nieuwe oplossingen voor een plasticvrij huishouden.  

In ons huishouden gebruiken we veel plastic, vaak zonder dat we het doorhebben. In onze keuken bijvoorbeeld: boterhamzakjes, vershoudfolie en plastic flessen. Hele kleine stukjes plastic komen we ook tegen in de badkamer, in producten zoals douchegels en scrubs. Deze ‘microplastics’ komen via onze douche weer in de natuur terecht.

Plasticvrij? Start klein in je badkamer of keuken en heb er plezier in!
“Gelukkig zijn er ook genoeg alternatieven voor al deze zakjes en plastic flessen, al lijkt het soms moeilijker om deze te vinden”, zegt Ton Hesemans, commercieel coördinator van de Wereldwinkel in Rijen. “Maar je hoeft je huishouden niet in een keer plasticvrij te maken. Begin in je badkamer of je keuken en heb er vooral plezier in. Zo kun je kleine stapjes zetten.”

Nieuwe verzorgingsproducten: 100% plasticvrij en veganistisch
De cadeauwinkel – die volledig gerund wordt door vrijwilligers - heeft sinds kort verschillende duurzame producten in het assortiment. Zo zijn er sinds kort Happy Soaps, verzorgingsproducten die gemaakt worden in Nederland. De lijn bevat shampoobars, conditioners en nog veel meer items die 100% plasticvrij en veganistisch zijn. Wist je dat een shampoobar gelijk staat aan 3 tot 4 plastic shampooflessen?

Wikkel je boterham in deze katoenen zakjes
Ook de kleurige katoenen zakjes van Keep Leaf zijn een goede vervanging voor plastic boterhamzakjes. Vergeet ziplocks, in deze duurzame zakjes kun je jouw boterham wikkelen en blijft deze de hele dag lekker vers. “Deze zakjes worden fair trade gemaakt in India”, benadrukt Ton.
Wil je ook thuis minder plastic gaan gebruiken? Ook met kleine stapjes maak je een groot verschil. Begin het schooljaar goed, kom langs in de Wereldwinkel en ontdek jouw favoriete product!