Fooienpotje 2021 uitgereikt

Afgelopen kalenderjaar stond het fooienpotje van de Wereldwinkel in Rijen wederom in het teken van de actie ’Bibliotheken voor basisscholen in Cambodja’. Voor het tweede jaar stond dit potje in het teken van hetzelfde project, aangezien door de pandemie de winkel beide jaren langdurig gesloten was.

Op zaterdag 29 januari ontving dorpsgenoot Marcel Gerritse, die actie voert voor dit goede doel, (op gepaste afstand) de enveloppe met inhoud van vrijwilligster Betsy. Marcel bedankt hierbij iedereen die aan dit bedrag heeft meegewerkt, door een fooi achter te laten bij betaling van zijn of haar aankoop.

Inmiddels heeft hij 21 bibliotheken, inclusief kast, aan evenzoveel basisscholen kunnen overdragen in Cambodja en met dit bedrag erbij kan de 22e en een 23e bibliotheek gerealiseerd worden. Het gebrek aan leermiddelen is gigantisch in dit door en door corrupte land, waar meer dan 50% van de bevolking jonger is dan 25 jaar. Deze demografische opbouw laat zien dat hierin een enorme potentie schuilt en stelt hoge eisen aan gekwalificeerd onderwijs. Vanaf 1993 moest dit land vrijwel vanaf nul opgebouwd worden, omdat vrijwel al het intellect omgebracht was tijdens de genocide van Pol Pot.

Doordat Marcel persoonlijk de bibliotheekboeken en kast inkoopt en overdraagt aan een school in een afgelegen gebied, wordt iedere euro daadwerkelijk besteed aan dit goede doel. Hij is tweemaal anderhalf jaar in dit land werkzaam geweest en hij kent de wegen om de bibliotheek en kast op de goede plaats af te leveren. Helaas zal het in verband met de coronamaatregelen nog niet mogelijk zijn om een bibliotheek over te dragen. Hopelijk zal dit komend najaar kunnen geschieden. Mocht u geïnteresseerd zijn, dan kunt u een kijkje nemen op zijn website: www.bibliothekenvoorcambodja.nl